Къде живее скункът? Рендово скунк: описание, снимка

Новини и общество

Много хора знаят само за скунксче е най-непочтителното животно в света. По тази причина рядко се наблюдава в зоологическите градини. Много малко хора обаче знаят, че тези сладки животни са толкова безобидни, че могат да станат домашни любимци.

Има няколко типа skunks:

  • джудже (или зацапано);
  • райета;
  • свине (прасета);
  • мексикански;
  • миризлива (зелена);
  • halfstrips;
  • американецът;
  • Скунк на Хумболт.

Те са основно същите в техния цвят, но имат малки отличителни характеристики. По-често срещано е лъскавото скунк.

Родина на лъскавия скунк и местообитание

Скункът е животно, което може лесно да се разпознаевърху бели ивици (петна) върху черна вълна. Родината на този малък хищник е територията на Северна Америка. Обхватът на своето местообитание обхваща значителна част от континента. Той се среща и в Канада. Изключения са само Хавай и Аляска. Той предпочита да се изкачи на надморска височина от около 2 000 метра над морското равнище, но някои видове могат да се изкачат високо в планините или просто да живеят в ливади и гори.

където живее скунксът

Ако не знаеш къде е скункс живее и на местата, където това може да бъде една дупка, а след това трябва да се търсят в дебрите на населените места и територии с езерца.

Зверек доброволно се установява близо до кутиите за боклук, назадните дворове, маскира дупките им в храстите, на ресни, както и на скални склонове. Прекарва нощта на сухи, незабележими места и често избира дупка на друг, изкопана от други животни от същия размер. Където и да живее скункът, винаги има много миди, трева и дори отпадъци от човешки храни. Трябва да има и достъп до вода.

Какво представлява спринцовката?

Този вид е доста лесен за разграничаване по широкивици бял цвят по черно гърба. Те се простират от главата до върха на опашката, която е много пухкава. Теглото на хищния хищник е средно не повече от 5 кг, но преди хибернация през зимата се натрупва слой мазнина под кожата на животното. Дължината на опашката е малко по-голяма от тялото - около 40 см. Често мъжете са малко по-големи от женските, лапите са къси и муцуната е удължена. Ушите са малки, заоблени. Бързата кожа не е съвсем мека, както изглежда на пръв поглед.

снимка скункс

Контрастиращият цвят на скунката е предназначен да отблъсне врага и се забелязва отдалеч. Сигнализира, че неговият превозвач е в състояние да се защити.

Хранене на скункс

Ако показвате внимателност, изобщо не е трудноще разберете какво яде скунката. Тези добродушни животни са непретенциозни в храната, а менюто им е доста разнообразно. Те са в състояние да изкопаят полезните корени с помощта на дългите си извити нокти и да изравнят листата. Благоприятно поглъщат плодове, ядки, трева, плодове, зеленчуци, семена и друга растителност. Но основната диета се състои от насекоми. Също така тези хищници могат да разрушат гнезда, като ядат яйца от птици, хвалят малки гризачи, жаби и понякога риба. Не пренебрегвайте животните и мърша. Те се ровят в кутии за боклук и депа за отпадъци, търсейки отпадъците от човешка храна. При лова те напускат най-вече през нощта и напълно разчитат на слуха си и усещането за миризма, тъй като нямат добро зрение.

животно скунк

Струва си да се отбележи, че скунксът дори яде копрофуги, които се наторяват в изпражненията си.

Как се размножава?

Периодът на пубертета в скункс се случва вна възраст от 11 месеца. През пролетта мъжът, който може да събере цял вид харем, участва активно в брачните игри. И след оплождането на партньора той продължава да живее живота си и вече не участва в грижата за потомството. Тъй като лъскавите скуни са по същество единични животни, мъжките могат да живеят с женски в една и съща дупка едва през зимата - те се комбинират, за да оцелеят.

Отглеждайте малки животни в продължение на 66 дни. Веднага щом е възможно да се намери подходяща дупка или яма, животното се приземи, за да се покрие с плитка суха зеленина и трева, различни боклуци, защото там, където живее скунка, то трябва да е топло и сухо. Малките са родени слепи, беззащитни и се хранят с майчино мляко за 6-8 седмици. Три седмици по-късно те отварят очи, могат да се движат наоколо и от 5-тата седмица на живота те правят измами от дупката, вярно, заедно с майка си. По време на разходката активно се учат, копират навиците на по-възрастните роднини. Бебетата остават в семейството до следващия брачен период.

скунк континент

Струва си да се отбележи, че малкият потомък може да се изправи за себе си от 4-месечна възраст.

Начинът на живот на скункс

Скунките живеят в бавен, тих режим, защотокоито много хора смятат, че тези животни са мързеливи. Те са доста бавни и рядко се движат. Скоростта на тяхното движение не надвишава 10 км / ч. Животните се плуват добре и изобщо не са приспособени за катерене. Те спят през деня и отиват да търсят храна през нощта. В дивата природа тези хищници живеят около 6-8 години, а у дома още по-дълго.

Трябва да се отбележи, че скунките не бягат от враговете си, защото имат специален защитен агент, който позволява да се изплашиш от разстояние.

Как се защитават скункс

Природата е дала на скънките уникално средствозащита под формата на неприятна упорита миризма. Усещайки опасността, животното започва да пръска течната течност, съдържаща се в специалните анални жлези. Първият път, когато се счита за предупреждение, а ако врагът не е започнала да отслабва, скункс попадне в багажник на предните лапи, поставя в задната част, а след това се стремят и да прави 7-8 точни изстрела в очите. Така животните на практика не пропускат. Обхватът на това "химическо оръжие" е до 4 метра. Skunk миризма чесън смес прилича на гнило зеле, гума изгори и пера. Освен това, течността навлиза лигавицата причинява тежко изгаряне, тъй като се състои от бутил меркаптан, етил меркаптан и други природни съединения.

Струва си да се отбележи, че "ароматът" е много стабилен, дълго не ерозира и остава дори след няколко лечения.

Интересни факти за скункс

  • Скункс никога не използва оръжията си в битки с представители на своя вид.
  • Пръстените скънки (в сравнение с други животни с еднакъв размер) не толерират ухапване от отровни змии десет пъти по-добре.
  • Единственият враг на скункс е девствена бухалка. Той ги преследва през нощта и спокойно пренебрегва ароматната тайна на животното.
  • За да ядат отровна жаба, пчели или гъсеници, скункс преобръщат лапите си на земята. Това помага да се отървете от тръни по кожата на плячката, ужилвания и др.
  • Животните не могат да устоят на сладкия мед - след намирането на кошер, те ядат не само мед, а пчелите пчелни пчелни медчета.

Всъщност скунките са много хубави животни и могат да станат домашни, ако отстраняват аналните жлези, съдържащи тайна с неприятна миризма.

мирис на скунк

Някои хора са толкова любители на такива животни, че с готовност излизат снимки на скунк в къщата.

Съдържание на кънки у дома

Напоследък е станало много популярноскуни в жилищни помещения, защото имат лесен характер, са много добродушни и общителен. Освен това животните са привързани и верни. За разлика от кучета или котки, те никога няма да хапят обувките си, няма да надраскат мебелите. Където скункът живее, това ще бъде много забавно и интересно. Подобно на някои домашни животни, тези животни са в състояние да отговарят на прякори и дори да изпълняват няколко команди. Придобийте скунк за клетката, която ще стане негова къща, и играчки (топките ще задоволят напълно). Направете своя домашен любимец в гнездо на суха трева, където може да се зарови, и не се страхувайте да оставите клетката отворена - малки животни искат да се движат свободно из къщата. Въпреки това, не започвайте скунк, който вече е повече от две години, в противен случай ще ви отнеме много време, за да опиете.

отколкото да ядеш скунк

Тъй като родното място на скуна е континент,в северната част на Западното полукълбо на планетата, тогава диетата трябва да бъде избрана подходяща. Не давайте на животните солена, пикантна, сладка или мазна храна. Включете в менюто плодове и зеленчуци, както и необходимостта от попълване на протеини с риба, пиле и яйца. Също така дайте skunks просо, ориз и други зърна. С подходяща грижа животното може да живее повече от 10 години в плен.

Заслужава да се отбележи, че първият, който опитомискункс, са индианци на персийската раса. Този представител на животинския свят беше техният символ на слънцето, защото неговата всепроникваща миризма е сравнима с лъчите на слънцето, които могат дори да бъдат под земята. Поради тази причина жителите на Америка, които нямат възможност да придобият необичаен домашен любимец, предпочитат да съхраняват снимки на скунк или на плашило и фигурки в помещенията.

Коментари (0)
Добавете коментар